Z liści najwyższego drzewa na świecie otrzymujemy produkt bardzo chętnie stosowany w kosmetyce i medycynie naturalnej. Jest często wykorzystywany w aromaterapii. Znany jest ze swoich uspokajających i rozluźniających właściwości. Wspomaga również leczenie przeziębień i przyspiesza proces powrotu do zdrowia. Jego właściwości zdrowotne znane są od lat.

W kosmetyce korzysta się z olejku eukaliptusowego

olejek eukaliptusowyOtrzymuje się go na drodze destylacji liści drzewa z parą wodną. W jego składzie dominuje eukaliptol, który ma silne działanie przeciwbakteryjne. Pobudza wydzielanie śluzu i ułatwia wykrztuszanie dlatego jest polecany przy przeziębieniach i problemach z układem oddechowym. Masaż z olejkiem eukaliptusowym pomoże na bóle ścięgien, mięśni i bóle reumatyczne. Jest polecany także przy problemach ze skórą. Przynosi dobre efekty w leczeniu trądziku. Olejek eukaliptusowy zabija bakterie, grzyby i wirusy. Działa przeciwobrzękowo i znosi stan zapalny. Jest jest popularnym składnikiem tabletek na ból gardła, sprayów do nosa i inhalatorów. Olejek z eukaliptusa przyjemnie chłodzi, pobudza i orzeźwia nie tylko swoim zapachem. Wcierany w skórę daje efekt chłodzenia, co może pomóc w zmęczeniu, ospałości i wyczerpaniu psychicznym. Może przynieść pozytywne rezultaty w leczeniu stresu i napięciowych bólach głowy. ktywne związki eukaliptusa rozszerzają naczynia krwionośne umożliwiając lepszą cyrkulację krwi. Więcej krwi docierającej do mózgu to lepsze myślenie i więcej energii.

Pamiętajmy, że, jak wszystko inne, powinien być stosowany z umiarem. W razie przedawkowania mogą dokuczać nam zawroty głowy, nudności czy zmiany skórne. Nie powinniśmy również stosować go wewnętrznie, ponieważ wchodzi w interakcje z zażywanymi przez nas lekami – szczególnie z preparatami zmniejszającymi stężenie cukru we krwi.