Czym jest kokilka?

Kokilka jest niewielkim naczyniem kuchennym, zwykle w kształcie okręgu, które wykonywane jest z materiału odpornego na działanie wysokiej temperatury. Dzięki temu dania oraz desery w niej przyrządzone możemy bez najmniejszych problemów zarówno piec jak i wkładać do zamrażarki. Materiał umożliwia bowiem nagłą zmianę temperatury bez ingerencji w jej strukturę.

Kokilka – niepozorne naczynka sposobem na efektowne dania

kokilki do zapiekaniaZwykle kokilki służą do przygotowywania deserów. Dzięki swojemu estetycznemu designowi, przygotowane dania mogą zostać zaserwowane bez wyjmowania ich z naczynka. W naczyniach tych możemy przyrządzić wiele dań, a jedynym ograniczeniem jest nasza własna wyobraźnia. Zwykle jednak spotkać możemy się z podawanymi na zimno deserami, puddingami, musami, sufletami czy też mini-zapiekankami. Ponadto kokilki do zapiekania oszczędzą nam mnóstwo czasu, ponieważ nie będziemy się musieli zastanawiać w czym podać przygotowane danie. Przyrządzone porcje są bardzo zbliżone do siebie, dzięki czemu żaden z gości nie poczuje się urażony, że dostał mniejszą porcję od pozostałych osób. Jedna kokilka z daniem odpowiada porcji jedzenia dla jednej osoby. Łatwo więc wyliczyć ile będziemy ich potrzebować na przyrządzaną uroczystość. Producenci oferują nam zwykle gotowe zestawy składające się z kilku bądź kilkunastu elementów. W kokilce możemy także bez najmniejszych problemów podawać sosy oraz dipy, a jeśli nie zostaną zużyte w całości wystarczy zabezpieczyć je folią i schować do lodówki. Najlepszym materiałem do produkcji tych niewielkich naczyń kuchennych jest porcelana odporna na działanie bardzo wysokich temperatur.

Dania podane gościom w kokilce z pewnością zwrócą na siebie uwagę. Nam z kolei zaoszczędzą mnóstwa brudnych naczyń oraz dylematów w czym podać gotowy posiłek. Same naczynka możemy bez najmniejszych obaw włożyć prosto do piekarnika, niektóre przepisy zalecają jednak zanurzenie je w kąpieli wodnej na początkowym etapie, aby nie spalić dania.